Wat bezielt je!?

Prof. Cees Buisman

 

Prof. Cees Buisman - minisymposuim wat bezielt je in sint nicolaasga Sinds mijn middelbare school is mijn missie: werken aan een duurzame wereld. Daarom ben ik in Wageningen Milieu HygiŽne gaan studeren. Na mijn studie ben ik gepromoveerd op een nieuwe technologie op basis van natuurlijke processen en heb ik ontdekt dat je elementaire zwavel biologisch kunt terugwinnen uit afvalwater. Met de kennis van deze nieuwe technologie ben ik bij het milieubedrijf Paques BV in Balk gaan werken aan toepassingen in de praktijk. Dit is zeer succesvol geweest en deze zwaveltechnologie wordt nu overal ter wereld gebruikt. Na 14 jaar in het bedrijfsleven ben ik hoogleraar biologische kringlooptechnologie in Wageningen geworden en wetenschappelijk directeur bij Wetsus in Leeuwarden. Samen met Johannes Boonstra staan we aan het roer van Wetsus. Zowel aan de universiteit van Wageningen als bij Wetsus begeleid ik jonge hoog opgeleide mensen en ontwikkelen we samen nieuwe duurzame technologieŽn. Dit is zeer vervullend werk.

Mijn definitie van duurzaamheid is,
alle dingen die je oneindig kan blijven doen, bij een wereldbevolking van 10 miljard, ongeveer even rijke, mensen. Helaas voldoen daar nog niet zoveel dingen aan op dit moment en zijn het hoofdzakelijk uitputting of vervuiling van de wereld die grote problemen veroorzaken. Ik geloof dat er genoeg is voor iedereen op voorwaarde dat we betere duurzamere technologie ontwikkelen en ons bewuster worden dat we alleen gezamenlijk duurzaamheid kunnen bereiken.

In mijn presentatie zal ik een aantal voorbeelden geven van op de natuur gebaseerde technologieŽn die niet vervuilen en op oneindige kringlopen gebaseerd zijn. Te denken valt aan Blue Energy, dat is een nieuwe technologie waarbij we stroom maken door zoet en zout water te mengen. Ook zal ik ingaan op hoe ons bewustzijn geŽvolueerd is in de afgelopen eeuwen en wat we daaruit kunnen leren over duurzaamheid.

Foto: fototeam KenM

< terug